MarUla – tak się będzie nazywać cz. 16 listwowanie cd….

Przeszedłem na tryb pracy „codzienny” za to mniej intensywny. Stwierdziłem, że położenie jednego dnia jednej listwy z lewej i jednej z prawej burty zupełnie wystarczy, ponieważ lepiej jest poczekać, aż do następnego dnia wszystko wyschnie, niż potem usuwać nieoczekiwane niespodzianki. Do tej pory natrafiłem na dwie (jedna banalna, druga mniej):

1. połączenie listew –  po przeczytaniu bloga kolegi z Tajlandii, który też robił identycznego Meabana, zrezygnowałem z ukosowania listew jako za bardzo czasochłonne i zacząłem łączyć je pod kątem 45 st. (super trzyma, wygodnie się kładzie, jedyna różnica, to  że widać pochyłą kreską zamiast pionowej :)), zdjęcie poniżej.

2. ułożenie listew na rufie i przedostatniej wrędze od strony rufy – musiałem zachować proporcje miedzy trzema rzeczami – zachowanie zaokrąglenia i mocnego ukosu przedostatniej  wręgi, zachowanie zaokrąglenia i ukosu rufy i do tego między listwami nie może być żadnej szpary (uff, trochę 🙂 ciężko to wytłumaczyć, ale mam nadzieję, że się udało). No i najważniejszy diabeł, że listwy to przecież prostokąty !!@#$%@$ 🙂 Głównie z tej przyczyny postanowiłem kłaść po jednej długości listwę z obu stron. Jak dojdę do ok. 20-tej  listwy (tak mi wyszło z wyliczeń), to już poleci. Otwory po wkrętach kołkuje wałkami-ósemkami, wklejając je na klej West (zawsze trochę gęstego na dnie miski zostaje). W paru miejscach w ramach „ciekawskiej próby” przejechałem taśmówką z papierem 60’ką  i jak na razie wychodzi pięknie. 🙂

Z rzeczy niedrewnianych, to wyczyściłem półkluzy kupione na szkutnikamator.pl od Jacka Ewentowskiego, a tata zrobił mi trochę szpei z nierdzewki:

I na razie tyle. 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.