MarUla – tak się będzie nazywać cz. 21

Zima nas tym roku rozpieszcza, temperatury jesienna więc pracy nie przerywamy. 🙂

1. Ster

a) Laminujemy w piwnicy wcześniej wyprofilowaną płetwę i gardę (jarzmo) steru. Płetwa to 2 warstwy sklejki 10 mm, jarzmo to 2x10mm na zewnątrz, wewnątrz 2x12mm. Wszystko mocno ściśnięte i sklejone E5+PAC, wzmocnione śrubami. Po oblaminowaniu trochę szpachlowania, szlifowania i malowanie. Malowanie to najpierw 2xOliva Bosman 54 biała, malutkie szlifowanie i to co pod wodą białym antyfoulingiem, to co nad wodą białym Epifanesem Poliuretanowym  UV. Zdjęcia płetwy gdzieś mi się zawieruszyły, ale jak znajdę do wrzucę do kolejnej relacji.

Pierwsze przymiarki, ta większa część już oblaminowana tkaniną 200. Dół wzmocniony dębowymi deseczkami z frezem na sterburcie na linę przytrzymującą ster w wodzie.

Wyciąłem też „stoper” (tak go nazwałem, bo szczerze mówiąc nie wiem jak to się nazywa 🙂 ) na linę od podnoszenia steru. Stoper będzie przykręcony w górnej części steru. Lina będzie miała dwa wykonane z drewna wałeczki,  które będą ją blokowały na pozycjach „ster w wodzie” i „ster podniesiony”.

Dalsza relacja wkrótce….

2. Gdy w garażu ok +4C i więcej to:

a) wkleiliśmy jedną deseczkę 🙂

b) uporaliśmy się z dziobnicą, pięknie pasuje.

c) pierwsza warstwa faslzkilu przyklejona ! 🙂 Fajnie, że garaż jest niski, to można było dobrze docisnąć. Te rury na zdjęciu to rozpory własnej produkcji ze śrubą rzymską z dwóch stron.

No i najważniejsze, że jest równo ! 🙂

Jak zima pozwoli będziemy ciągnąc falszkil w górę.

4. Cęgi masztu

Narysowałem rysunek techniczny, tata wyciął i pospawał. 🙂 Najpiękniejszy prezent pod choinkę. 🙂 Żona stwierdziła,  że za rok poszuka na złomie jakiegoś żelastwa, skoro jestem taki uradowany. 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.